Snapfact
Image default
Dienstverlening

Wat doet melatonine?

Melatonine is een hormoon, dat van nature ook door het lichaam wordt aangemaakt. Het wordt gedurende de dag in wisselende hoeveelheden afgegeven aan het bloed en hersenvocht. Naarmate het donkerder wordt, gaat de productie van melatonine omhoog. Met als gevolg dat je slaperig wordt. Het hormoon speelt een belangrijke rol in het waak-slaapritme van het lichaam. Melatonine wordt als supplement gebruikt bij slapeloosheid door spanningen, stress of lichamelijke klachten als pijn of jeuk. Als je last hebt van een jetlag door het reizen door verschillende tijdzones. Als je in ploegendiensten werkt. Of als je je te veel hebt blootgesteld aan het blauwe licht van je smartphone, tablet of televisie.

Het ꞌslaaphormoonꞌ dat je biologische klok beheert

Melatonine stuurt je biologische klok aan. Het hormoon wordt aangemaakt in de pijnappelklier, een klein, erwtvormig orgaan in de hersenen. Deze klier is gekoppeld aan receptoren in het netvlies van de ogen die hierdoor wordt blootgesteld aan licht. Hoeveel ꞌslaaphormoonꞌ je aanmaakt, is afhankelijk van de hoeveelheid licht. Normaliter stijgt je melatoninespiegel van het begin tot het einde van de avond fors, om in de nacht op een hoog niveau te blijven en vanaf de ochtend weer naar een laag peil te zakken.

In de donkere wintermaanden zijn de dagen korter en start de aanmaak van melatonine eerder. En word je eerder slaperig. In de zomermaanden is juist het omgekeerde het geval. Het is lang licht, zodat je lichaam geen slaapprikkel krijgt. Als het lichaam te weinig van dit lichaamseigen hormoon aanmaakt en er slapeloosheid optreedt, is het slim om een melatoninesupplement te proberen. Melatonine helpt om sneller in slaap te vallen.

Melatonine innemen bij een verstoord dag- en nachtritme en slaapproblemen

Het supplement melatonine wordt gebruikt bij een verstoord dag- en nachtritme, maar ook door ouderen vanaf gemiddeld 55 jaar die problemen hebben met zowel inslapen als doorslapen. Heb je last van te laat inslapen en word je ’s morgens moeilijk wakker? Dan is het goed om dit supplement in te nemen ruim (5 tot 6 uur eerder) voordat de pijnappelklier in de hersenen melatonine aanmaakt. Hierdoor val je sneller in slaap.

Als je te vroeg inslaapt en daardoor te vroeg wakker wordt, dien je juist een aantal uren ná de eigen aanmaak van het hormoon het melatoninesupplement in te nemen. Bij een jetlag neem je de tablet of capsule in als je in het land van aankomst wilt gaan slapen. Voor andere slaapstoornissen geldt dat een melatoninesupplement gemiddeld 1 tot 2 uur vóór het slapen gaan wordt ingenomen.

Melatonine tabletten of capsules in een lage dosis

Melatonine tabletten of capsules worden in een lage dosis ingenomen me een half glas water. Als je bij slapeloosheid sneller in slaap wilt vallen, is 1 mg van dit hormoon kort voor het slapengaan een goede hoeveelheid. Bij een jetlag worden gunstige resultaten bereikt bij minimaal 0,5 mg melatonine kort voor het slapengaan op de eerste dag van aankomst in het land van bestemming en enkele dagen later. Als je tabletten met vertraagde afgifte inneemt, mag je deze maximaal 13 weken achter elkaar gebruiken. Je vindt de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter. Melatonine zorgt ervoor dat jouw biologische klok altijd goed staat ingesteld.

 

Gerelateerde artikelen

Een contract gebaseerd op gebruik

Met DHL contact opnemen: verschillende opties

Spouwmuurisolatie