Snapfact
Image default
Verbouwen

8 stappen om ongewenst gedrag op het werk te voorkomen

Je wilt dat de werkvloer veilig is voor iedereen. Alle collega’s moeten zich er prettig voelen. Hierbij past geen ongewenst gedrag. Zodoende is het meer een aangename cultuur voor al je collega’s maar ook de leidinggevenden. Discriminatie, dat in Nederland zo’n 6% voorkomt, intimidatie, pesterijen zijn hiervoor niet de juiste locatie. Onderzoeksbureau TNO heeft een rapport gepubliceerd met een aantal handvatten om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Dit is een gedragscode geworden voor iedereen op de werkvloer. In dit artikel delen we graag met jullie de gedragscode van de TNO. 

Wat zijn ongewenste omgangsvormen? Ongewenste omgangsvormen hebben we hierboven al even kort beschreven. Discriminatie, pesten, intimidatie maar ook geweld en agressie vallen onder ongewenste omgangsvormen. Wist je bijvoorbeeld dat 15% van de werkenden wel eens te maken heeft gehad met ongewenst gedrag? Dit zijn zo’n 3 op de 20 personen. Dit percentage moet uiteraard omlaag, vinden we. Dit kan bijvoorbeeld met de gedragscode van de TNO. 

De TNO gedragscode

De TNO heeft de gedragscode ontwikkeld. Hierin moet duidelijk zijn voor zowel leidinggevenden als collega’s welk gedrag er geaccepteerd is en welk gedrag niet. Hierin is ook beschreven wat een medewerker kan doen wanneer hij of zij ongewenst gedrag ervaart. In de gedragscode staan ook de overtredingen en consequenties. Dit alles kun je toevoegen in de RI&E van een organisatie.

Het stappenplan van de TNO De TNO beschrijft de volgende 8 stappen die in de gedragscode dienen te staan. Hierbij is de juiste volgorde:

  1. Gewenste omgangsvormen nauwkeurig beschrijven
  2. Ongewenste omgangsvormen nauwkeurig beschrijven
  3. De gevolgen bij ongewenst gedrag
  4. De procedure voor klachten
  5. Wie is de klachtencommissie
  6. Wat zijn de maatregelen die dienen te worden genomen
  7. Het implementeren van de gedragscode
  8. De gedragscode moet ook ‘in leven’ worden gehouden en worden nageleefd

Wanneer het stappenplan wordt aangepast, kun je een RI&E instrument gebruiken om de aanpassingen bij te houden.

Door een gedragscode krijg je een betere omgang op het werk. Dit is het zeker waard toch?

https://www.raatwerk.nl/training/

Gerelateerde artikelen

Nog enkele tips voor veilig gebruik van contactlijm