Snapfact
Woning en Tuin

Bonfix messing knelfittingen

Moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op snelle en tijdbesparende toepassingen die een eenvoudige en snelle vervanging van de bestaande verbindingen of nieuwe knelfittingen van een hoge kwaliteit mogelijk maken. Dit maakt dat de traditionele technieken zoals solderen, ter plaatse draadsnijden, lijmen of forceren worden vervangen door het installeren van messing knelkoppelingen van bonfix. Dit speelt niet alleen bij het installeren van verwarmingsinstallaties, maar met name ook bij gas- en waterleidingen die tenslotte in iedere woning noodzakelijk zijn. Daarnaast is het gebruik van Bonfix knelfittingen als meest geschikte en toepasbare systeem voor de installatie ook afhankelijk van de volgende factoren. De diameter en het materiaal van de te gebruiken leiding of buis en de temperatuur en druk van het gas of de vloeistof die er door heen dienen te worden getransporteerd. Als laatste spelen ook de wettelijke voorschriften en normeringen waar de componenten aan dienen te voldoen een rol, voor messing knelkoppelingen zijn dat in Nederland Gastec en Kiwa.

De onderdelen van de knelkoppeling

De messing Bonfix knelkoppeling bestaat uit 3 delen: het lichaam, dat kan een kniekoppeling zijn of een T-stuk, een verloopstuk of een kogelkraan. Als 2de de compressie-ring die om de koperen buis wordt geschoven en als laatste de moer of wartelmoer die met een steeksleutel of waterpomptang kan worden aangedraaid. Een Bonfix knelkoppeling of koppelstuk is volledig geassembleerd zodat deze op een eenvoudige manier kan worden aangesloten op de koperen buis en leiding. De compressie ring wordt geklemd tussen de twee boringen van de compressie moer en de behuizing. Door het aandraaien van de (wartel)moer, zal de ring langzaam worden vervormd omdat aan de zijkant de hoek van het huis van het koppelstuk of knelkoppeling kleiner is dan die van de moer. Het aandraaien van de moer zorgt ervoor voor een hoge druk die de ring andere zijde in he thuis drukt en zodoende zorgt voor een hermetische gas of waterafsluiting.

Installatie-instructies voor knelfittingen

Natuurlijk dient men als eerste de leiding of buis op de juiste lengte te snijden voordat de Bonfix knelkoppeling gemonteerd kan worden. Daarna is het noodzakelijk om eventuele bramen te verwijderen en het einde van de buis op krassen, vervormingen en reinheid te controleren. Controleer of de compressie ring zich in de juiste positie bevindt en plaats de buis in de fitting tot deze niet verder gaat. De ring wordt hierdoor rond de buis gepositioneerd, draai de moer handvast. Draai de moer met een sleutel, volgens onderstaand schema vast. Eén volledige draai bij een koperen buis met een diameter van 12 en 15 mm, een 1/2 – 3/4 draai voor een leiding met een diameter van 22 mm en ongeveer 3/4 slag voor de overige diameters groter dan of gelijk aan 28 mm. Bij het overmatig aandraaien van de wartelmoer kan breuk of lekkage ontstaan. Na het in gebruik nemen of bij de persing controleren van alle aansluitingen op lekkage.

http://www.sani-bouw.nl/installatiemateriaal/bonfix