Snapfact
Image default
Woningen

Zo lang mag je nog op een houtkachel stoken

Heb je een houtkachel zoals een design houtkachel, en vraag jij je af hoelang je nog op een houtkachel mag stoken? Het is niet heel vreemd, dat veel mensen zich dit de afgelopen jaren steeds vaker afvragen. Een houtkachel komt voor in vele houtkachels, en dat is niet zo maar zo. Hout sprokkelen, het vuur aansteken en vervolgens uren naar het knisperende schouwspel kijken, is voor veel mensen eigenaars van een houtkachel favoriet. Maar hoe lang mag dat nog?

Houtkachel een milieuvervuiler?

Omdat een houtkachel hout verbrandt en op deze manier C02 en andere fijnstoffen uitstoot, is het niet heel goed voor het milieu. Dit is dan ook de reden dat een houtkachel als een zogenaamde milieuvervuiler gezien wordt. Om die reden is het ook niet gek dat de gemiddelde bezitter van een standaard kachel of een design houtkachel zich weleens afvraagt hoeveel jaar het hout in de kachel nog aangestoken mag worden. Antwoord geven op deze vraag is niet eenvoudig, aangezien het feit of het mag afhankelijk is van bepaalde wetgeving. Deze wetgeving heeft de naam EcoDesign 2022 gekregen.

Wetgeving

De overheid stelt strenge eisen aan het gebruik van een houtkachel, en dus het uitstoten van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Om die reden zijn er speciale eisen vastgelegd in de wetgeving. Zo mag de fijne uitstoot maximaal -40mg/m3 zijn en moet er sprake zijn van een rendement van +7%. Wanneer je over de juiste design houtkachel beschikt en deze op de juiste manier van installatie voorzien is, is het mogelijk om te voldoen aan de eisen die de overheid stelt. Wanneer het toestel niet juist is, kun je er alsnog voor zorgen dat je de houtkachel gewoon nog kunt gebruiken. Je hebt namelijk invloed op het rendement en de hoeveelheid uitstoot. Als je het stookgedrag op de juiste manier aanpast, kun je nog heerlijk genieten van een warm en gezellig knisperend haardvuurtje.

Hoe zit het met de toekomst?

Maar hoe zit het dan met de houtkachel in de toekomst? De houtkachel blijft wel bestaan, dus er is geen sprake van een verbod. Wel moet je rekening houden met de eisen die de overheid stelt aan het verbruik van een houtkachel. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de eisen omtrent het stoken van een houtkachel de komende jaren ietwat veranderen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om aan de voorwaarden te voldoen. Wanneer je een oudere kachel hebt, is het wel raadzaam om goed te controleren of hij nog wel aan de eisen van de EcoDesign 2020 voldoet. Neem voor meer informatie contact op met Kachelspeciaalzaak WK.

https://www.kachelswk.nl/