Snapfact
Image default
Industrie

Hoe begin je met carbid schieten?

Carbid schieten gebeurd niet vaak en wordt vaak alleen op het platteland gedaan. Vaak wordt deze traditie tijdens feestelijke dagen zoals nieuwjaar gedaan. Het wordt wel eens als een soort vuurwerk gebruikt, hierbij heb je dus wel de knal en niet de kleuren. Het meest voorkomende wordt er carbid geschoten met melkbussen als je dat wilt doen zal je verschillende dingen nodig hebben. Zoek op internet eens; carbid schieten met melkbus kopen. Vaak kom je dan wel op wat sites waarbij er staat wat je zoal nodig hebt bij het carbidschieten met melkbussen. Zorg er wel voor dat je in een afgelegen gebied zonder gebouwen pas de carbid gaat schieten.

Gevaren van carbid schieten

Maar carbid schieten kan dan wel voor een feestelijke traditie zijn, het kan ook erg gevaarlijk zijn als je het niet op de juiste manier gemaakt wordt. een aantal gevaren kunnen namelijk zijn het explosiegevaar. Wanneer het gas vrijkomt kan dit leiden tot een explosie van de melkbus. Dit kan erg gevaarlijk zijn als je te dicht bij de melkbus staat. Ook kan het ontsteken van de melkbus leiden tot brandgevaar. Er blijft altijd een risico als je een soort vuurwerk afsteekt dus zorg ervoor dat je genoeg afstand neemt en ook de goede maatregelen treft als het wel mis gaat.

Waarvoor gebruik je carbid schieten?

Carbid schieten wordt voornamelijk gebruikt als een soort vuurwerk tijdens de feestdagen. Soms wordt het ook wel gebruikt op professionele vuurwerkshows om de knal goed te horen. Het is namelijk een goedkope manier om vuurwerk te creëren en het kan een leuke toevoeging zijn aan een feestelijke gelegenheid. Maar je kunt ook mollen verjagen via carbid. Vaak wordt dit op het platteland gedaan als ze last hebben van mollen. Als het gas vrijkomt heeft dat een best wel pittig, scherpe aroma. Dit kan de mollen verjagen. Ook kun je een kleine hoeveelheid carbid in de mollengangen leggen. Als de mol dit ruikt zal hij hoogstwaarschijnlijk wegblijven uit deze gang.

Wat heb je nodig voor carbid schieten

Voor het carbid schieten zijn er een paar dingen nodig. Het hoofdingrediënt is natuurlijk carbid. Carbid zelf is een chemische verbinding die het meeste bestaat uit koolstof en waterstof. Je kunt dit vaak wel kopen bij vuurwerkwinkels of leveranciers van carbid. Je hebt natuurlijk ook een melkbus nodig. Deze melkbus vul je met water voor de chemische reactie dus je hebt ook water nodig. Ook is het niet geheel onbelangrijk om een aansteker of lucifer nodig te hebben om de melkbus aan te steken. Maar het allerbelangrijkste is om een veiligheidsbril en eventueel oordoppen mee te nemen het kunnen namelijk harde klappen zijn.

Leuke aspecten van carbid schieten

De leuke kanten van carbid schieten is natuurlijk de spectaculaire klap. Wanneer het gas vrijkomt kan dit leiden tot een super grote explosie van de melkbus die vaak ook hoog de lucht in wordt geschoten. Maar ook het leuke eraan is dat je ballen in de melkbussen kan doen waardoor je een soort ballen kanon kan creëren. Ook is een super leuk aspect dat het vrijwel zo goedkoop en makkelijk te maken is waardoor je vaker plezier kan hebben dan met bijvoorbeeld siervuurwerk. Het kan een leuke activiteit zijn om te doen met familie of vrienden tijdens de feestdagen of verjaardagen.