Snapfact
Image default
Aanbiedingen

Verschillende SCIOS scope trainingen

Als jij werkt met elektrische installaties binnen een bedrijf dan is de term SCIOS scope je vast niet ontgaan. De SCIOS scope is een kwaliteitsstandaard die er voor zorgt dat de mensen die met de elektrische installaties werken, veilig aan de slag kunnen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de keuringen niet uit te besteden, maar het heft in eigen handen te nemen. En over dat laatste leggen we je in deze blog graag meer uit.

 

Wat is SCIOS?
SCIOS is een organisatie die verschillende kwaliteitssystemen ontwikkeld en beheert. Dit doen de dan vooral voor de eigenaren van elektrische installaties, maar ook voor de bedrijven die deze installaties inspecteren en installeren. Onder SCIOS vallen verschillende scopes die gaan over bepaalde installaties zo zijn er bijvoorbeeld elektrische installaties of explosieveilige installaties.

De scope 8 voor elektrische installaties
Als je met elektrische installaties werkt dan heb je ongetwijfeld wel eens van de NEN 3140 gehoord? De scope 8 is een afgeleide van de NEN 3140 en zorgt voor de inspectie van verschillende installaties. Een werkgever heeft altijd zorgplicht, dit houdt in dat je deels verantwoordelijk bent voor de veiligheid van medewerkers. Door de installaties te inspecteren zorgt een werkgever er dus voor dat hij aan die zorgplicht voldoet, omdat mogelijke schade wordt voorkomen door het preventief controleren.

De scope 9 voor elektrische arbeidsmiddelen
Om de veiligheid van arbeidsmiddelen en elektrische apparaten vast te stellen kun je gebruik maken van de scope 9. Deze keuring wordt altijd op twee momenten uitgevoerd. Dat gebeurt namelijk voor dat een Installatie voor het eerst wordt gebruikt en wanneer de installatie verplaatst of gedemonteerd is geweest. 

De scope 12 voor zonnepanelen installaties
Sinds 2020 is er een nieuwe inspectie standaard in het leven geroepen, namelijk de scope 12. De scope 12 is goed voor de inspectie van onder andere zonnepanelen, connectoren, PV-installaties, omvormers en strengen. Tijdens de scope 12 wordt er voornamelijk gekeken naar de risico’s op brand en de elektrische veiligheid.

SCIOS scope cursussen
Alle hierboven genoemde scopes kun je uit laten voeren door een extern bedrijf, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een cursus te volgen zodat je in het vervolg de inspecties zelf uit kunt voeren. Om dat te mogen doen moeten er wel een aantal certificaten behaald worden en dat kan met door een Omega training te volgen. Tijdens de cursus leer je waar je naar moet kijken en waar een installatie aan moet voldoen. Daarnaast leer je ook over wet- en regelgeving en productkennis. 

 

https://omega-energietechniek.nl/