Snapfact
Image default
Woning en Tuin

Groene dakbedekking

Wilt u meer weten over groene dakbedekking?

Groene dakbedekking is een term die u veel tegen komt wanneer u informatie zoekt over sedum- of groen daken. Hoewel deze verschillende benamingen misschien een beetje verwarrend zijn, komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer! Een groen dak bestaat namelijk uit sedum, een type vetplant wat het erg goed doet op daken. Door te kiezen voor groene dakbedekking, kiest u er voor uw huis te vergroenen. Uw kale, grijze dak wordt namelijk omgetoverd tot een duurzamer alternatief! Dat is niet alleen mooi voor u, maar ook voor de wereld. Zo draagt u namelijk ook een steentje bij aan een klimaatbestendigere omgeving!

 

Waar bestaat sedum uit?

Maar wat is sedum nou precies? Sedums zijn een soort kleine vetplantjes die voorkomen in veel verschillende soorten: wereldwijd wel meer dan 250! De plantjes staan bekend om hun waterbergend vermogen. Dat wil zeggen dat ze heel veel water in hun blaadjes op kunnen slaan en dit vast kunnen houden voor tijdens drogere periodes. De blaadjes zijn erg dik en voelen een beetje leerachtig aan. Ze zijn goed bestand tegen weersextremen zoals veel regen of droogte, maar vriezen ook niet dood wanneer het buiten erg koud is. Daardoor zijn ze dus heel geschikt om op een dak te leggen! Door gebruik te maken van een sedummix bij het planten, krijgt u een dak met veel variatie. Verschillende soorten sedum bloeien op verschillende momenten in het jaar, zodat u in elk jaargetijde van de plantjes kunt genieten!

Subsidie voor een groen dak

Wat veel mensen niet weten, is dat groene dakbedekking helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden tot het ontvangen van subsidie! Veel gemeenten, waterschappen en provincies hebben namelijk een subsidiepot beschikbaar voor inwoners die duurzame maatregelen willen nemen. Maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, het afkoppelen van hemelwater of het aanleggen van een sedumdak! U helpt niet alleen uzelf, maar ook de omgeving, door de voordelen die een sedumdak met zich meebrengt.

Doordat het dak regenwater vasthoudt raakt het riool namelijk minder snel overbelast en voorkomt zo overstromingen in stedelijk gebied. Zeker met het oog op klimaatverandering en toenemende weersextremen, is dit een belangrijke bijdrage. Ook de lokale biodiversiteit en omgevingstemperatuur profiteren van groene dakbedekking, doordat het dak vlinders en bijen aantrekt en hitte opneemt.

 

NatureGreen helpt u met subsidie

Weet u niet zeker of u aanspraak kunt maken op subsidie, of heeft u vragen over de voorwaarden die staan aangegeven? NatureGreen kan u hierbij helpen. Op onze website hebben wij een handig subsidie overzicht gemaakt, waar u in één oogopslag kunt zien wat op u van toepassing is. Zo hoeft u nooit lang te zoeken! In sommige gemeenten is het namelijk zo dat uw dak aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimum oppervlakte, moet voldoen. Om verrassingen te voorkomen is het dus handig deze van te voren te checken. Wilt u hier toch liever nog wat advies over? Neem dan contact op met onze klantenservice. De adviseurs van NatureGreen staan u namelijk graag te woord!