Snapfact
Image default
Entertainment

Hoe kies je de juiste monitor?

Zoals uit ons perspectief blijkt, heb je veel tijd besteed aan het kijken naar je computerscherm. Zou het geen fatsoenlijk beeldscherm kunnen zijn? Om je te helpen bij het kiezen van de beste monitor voor jouw unieke behoeften, nemen we de details in ogenschouw en leggen we de terminologie uit.

Schermgrootte

Schermgrootte is een kwestie van smaak en heeft een aanzienlijke invloed op de prijs van een PC-scherm. Hoewel wij minder vertrouwd zijn met jouw behoeften dan jij, zijn hier enkele algemene richtlijnen: Voor grafisch veeleisende taken zoals het bekijken of bewerken van video’s, grafisch veeleisende videospelletjes, fotografie, enz. hebben grotere beeldschermen de voorkeur.

Als je je computer vaak voor je werk gebruikt, kan een groter (en meer schermen) je productiviteit verhogen. Je hebt misschien geen groot beeldscherm nodig als je je PC niet vaak voor een van deze taken gebruikt. Sommige monitors zijn misschien gewoon te groot om zonder ongemak op je werkplek te gebruiken. In het algemeen is alles groter dan 34 inch te groot voor de standaard PC kijkafstanden.

Schermresolutie

Grotere resoluties verdienen in het algemeen de voorkeur. Minstens 19201080 resolutie, ook bekend als “1080p”, is nu beschikbaar op zelfs goedkope beeldschermen. Deze resolutie wordt gedeeld door de meeste conventionele LCD televisies, veel smartphones, tablets en een groot aantal andere technologieën, waaronder de streaming kwaliteit van de meeste online video en Blu-ray discs.

Er zijn echter meer substantiële en superieure opties. In het algemeen wil je de hoogste resolutie die op je beeldscherm past en betaalbaar is.

De verouderde resolutienormen 1280×800, 1440×900, 1600×900 en 1680×1050 komen alleen voor op heel kleine, goedkope beeldschermen. De standaard beeldschermresolutie, 1920 x 1080, ook bekend als “1080p”, wordt aangeboden in bijna elk formaat. De typische 16:9 beeldverhouding geeft het dezelfde vorm als de TV in je woonkamer. Dit wordt vaak omschreven als “Full HD”.

Iets hoger dan 1080p is 1920×1200 een gebruikelijke resolutie voor zakelijke en grafische schermen. Een hogere resolutie 16:9 is 2560×1440, in de gamewereld ook wel “2K” of “1440p” genoemd. Een 16:10 conversie van de 2560×1440 resolutie is de 2560×1600 resolutie. Omdat deze vier keer zo scherp is als 1080p, wordt 38402160 een “4K” resolutie genoemd. UHD, of “Ultra High Definition,” is een andere naam voor 4K.

De “8K” resolutie is 7680×4320. Hoewel 8K beeldschermen nog wat duur zijn, komen ze steeds meer beschikbaar voor televisies en computermonitoren. Er zijn altijd wel wat 8K monitoren te vinden tussen de monitor aanbiedingen.

Er zijn ook andere resoluties beschikbaar, met name ultrawide beeldschermen die vaak gebruikt worden voor gamen en video’s bekijken. Een monitor ziet er meestal het beste uit als hij een beeld weergeeft met dezelfde resolutie als zijn paneel, ook wel de “native” resolutie genoemd. Als je je PC instelt op weergave met een lagere resolutie, zal het beeld wazig of vervormd lijken, vooral als de beeldverhouding niet klopt. Een beeldscherm met een extreem hoge resolutie is niet altijd de beste keuze. Slechtziende gebruikers geven misschien de voorkeur aan schermen met een lagere resolutie (of aan degenen onder ons die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes).