Snapfact
Image default
Gezondheid

Hoe beter is een e-sigaret (vape) dan een gewone sigaret?

Vapen is het inhaleren van de aerosol (e-liquids) die wordt geproduceerd door een elektronische sigaret (e-sigaret) of andere verdamper. Mensen die vapen noemen zichzelf “vapers” en verzamelen, wijzigen en bouwen soms hun eigen verdampers. Veel mensen kiezen ervoor om te vapen in plaats van traditionele sigaretten te roken. Terwijl velen vinden dat overstappen gunstig is, beweren anderen dat vapen zijn eigen problemen heeft. Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het het beste om de feiten en problemen rond vapes te begrijpen.

 

Werking van vape

 

Uit een onderzoek naar de effecten van vapen op rokers en niet-rokers bleek dat het verschil in lichamelijke gezondheid tussen rokers en niet-rokers vrij groot is. Uit de studie bleek dat rokers een veel meer uitgesproken afname van de longfunctie hadden dan niet-rokers. Bovendien vonden ze dat de vermindering van de longfunctie veel steiler is voor rokers dan voor niet-rokers. In wezen is vapen relatief een gezonder alternatief voor traditionele sigaretten.

 

Vapen kan ook nadelige effecten hebben op de geestelijke gezondheid. Uit een onderzoek onder universiteitsstudenten bleek dat degenen die vapen een verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van nicotineafhankelijkheid in vergelijking met niet-rokers. Bovendien hadden vapers een hoger risico om afhankelijkheid van hun apparaten te ontwikkelen in vergelijking met niet-vapers. Dit komt omdat vapers de neiging hebben om verslaafd te raken aan hun favoriete smaken wanneer ze vapen. Dit betekent natuurlijk niet dat iedereen die verdampt een afhankelijkheid zal ontwikkelen; het betekent alleen dat er een hoger risico is voor degenen die dit regelmatig doen.

 

Er zijn duidelijke voordelen aan vapen ten opzichte van traditionele sigaretten. Traditionele sigaretten bevatten schadelijke chemicaliën en produceren giftige dampen bij verbranding. Vapen maakt gebruik van elektronische sigaretten die minder schadelijke chemicaliën bevatten dan gewone sigaretten. De Food and Drug Administration (FDA) heeft sinds 2010 meer dan 8.000 tests op e-sigaretten uitgevoerd en ontdekte dat e-sigaretten veiliger zijn dan gewone sigaretten. Ze ontdekten ook dat e-sigaretten geen passief roken produceren zoals gewone sigaretten en niet in verband worden gebracht met longkanker of een andere aan tabak gerelateerde ziekte zoals gewone sigaretten.

 

Het onderwerp vapen heeft tot veel discussies geleid sinds het steeds populairder werd onder jongvolwassenen en tieners. Hoewel er veel positieve aspecten zijn aan vapen, kan het ook negatieve gevolgen hebben! Vapen is beter voor de lichamelijke gezondheid dan roken, maar kan negatieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid, vooral als het leidt tot nicotineverslaving of apparaat verslaving. Uiteindelijk moeten vapers voorzichtig zijn met hun gewoontes om mogelijke bijwerkingen van veelvuldig vapen te voorkomen.

 

Het gebruik van een vape (e-sigaret) wordt daarom niet aangeraden aan niet-rokers. Voor rokers daarentegen kan het gebruik van een vape een betere alternatief zijn dan roken van gewone sigaretten. Ben je een roker en wil je een vape kopen? Dan zijn er veel vape shops waar je uit een uitgebreid assortiment aan vapes en e-liquids kunt kiezen. 

 

https://vapeloo.shop