Snapfact
Image default
Zorg

Welke verloskundige moet ik kiezen?

Wanneer jij zwanger bent kan je zelf contact opnemen om een afspraak te maken met een verloskundige. Een verloskundige begeleid jou tijdens de zwangerschap en zorgt ervoor dat jouw zwangerschap normaal verloopt. Dat betekent dat de zwangerschap loopt zoals het hoort. De keuze voor een verloskundige is een vrije keus. Het handigst is het kiezen voor een verloskundige in de buurt. In dorpen is de keuze beperkt, maar in de stad is er een overvloed aan verloskundigenpraktijken. Hoe kies jij een verloskundigenpraktijk in Den Haag?

Hier moet je op letten

Wanneer jij zwanger bent gaan de meeste vrouwen direct naar de dichtstbijzijnde verloskundige. In het dorp is dat een logische keuze, in de stad niet. Waar moet je nou op letten bij het kiezen van een verloskundige? Allereerst is het fijn om een goede band te hebben met de verloskundige. De verloskundige zal jou, je partner en de baby een ruime tijd begeleiden. Hiermee bouw jij een vertrouwensband op waarmee jij al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien wel jouw angsten bespreekbaar mee kan maken. De verloskundige ondersteunt en adviseert jou gedurende de gehele zwangerschap. Wanneer de communicatie een obstakel vormt, kan het zo zijn dat jij niet de gewenste hulp krijgt. Waar kan ik nog meer op letten?

  • Kies een verloskundige waarvan de werkwijze bij jou past
  • Kies een verloskundige waarbij jij je het beste voelt
  • Vraag aan familie en vrienden naar ervaringen met de verloskundigen die zij hebben gehad
  • Ga langs bij een praktijk en oriënteer je op meerdere opties

Wat doet een verloskundige?

Naast het adviseren en het begeleiden van een zwangerschap, heeft een verloskundige nog meer taken in het takenpakket. De verloskundige houdt de zwangerschap nauwlettend in de gaten met controles en echo’s. Zowel jij als de baby worden in de gaten gehouden. Ook jouw partner wordt hier actief in meegenomen. Hij of zij bespreekt met jouw partner hoe de zwangerschap wordt beleefd en geeft waar nodig advies. Daarnaast begeleiden ze ook de geboorte en de kraamperiode. De verloskundige is bij de bevalling, wanneer dit is afgesproken. Wanneer jij ervoor kiest om thuis te bevallen, indien dit mogelijk is, kan de verloskundige de gehele bevalling doen.

Zorg op maat

Wanneer jij je hebt ingeschreven bij een praktijk waar jij je goed bij voelt, volgt er een intake. Tijdens de intake worden vooral vragen gesteld rondom eerdere zwangerschappen en jouw leefstijl. Zo brengt de verloskundige in kaart welke zorg jij nodig hebt om zo zorg op maat te kunnen leveren. Elke bevalling is anders en daarom heeft ook iedere zwangerschap aangepaste zorg nodig. Een goed voorbeeld van zorg op maat is bijvoorbeeld: verloskundige praktijk Rijswijk. Zij streven naar de beste zorg voor jouw bevalling.