Snapfact
Image default
Gezondheid

Mond verzorgen? Zo behandel je aften 

Als het gaat om mondverzorging, is het belangrijk om regelmatig je tanden te poetsen, rond je tong te reinigen en je mond te spoelen met water of een mondwater dat fluoride bevat. Dit helpt om tandplak en tandsteen te verwijderen en het risico op tandvleesontstekingen te verminderen.

Een droge mond kan een gevolg zijn van verschillende factoren, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen, een slechte mondhygiëne of een onderliggende medische aandoening. Een droge mond kan leiden tot een verhoogd risico op aften en andere mondproblemen, dus het is belangrijk om deze aandoening te behandelen.

Aften zijn pijnlijke zweertjes die zich meestal vormen op het slijmvlies van de mond. Ze kunnen optreden als gevolg van een virus of een bacterie, en ze kunnen erg pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er manieren om aften te behandelen en te voorkomen.

Aften behandelen

Om aften te behandelen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Het is ook belangrijk om je mond goed te spoelen met water of een mondwater dat fluoride bevat om bacteriën en andere schadelijke stoffen te verwijderen. Als de aften erg pijnlijk zijn, kan het ook helpen om een aftenpleister te gebruiken.

Aften voorkomen

Om aften te voorkomen, is het belangrijk om goed voor je mond te zorgen door je tanden regelmatig te poetsen en rond je tong te reinigen. Het is ook belangrijk om te drinken en te eten wat goed is voor je tanden en mond, en om te voorkomen dat je je mond uitdroogt. Als je medicijnen gebruikt die droge mond kunnen veroorzaken, kan het helpen om meer te drinken of om je arts te raadplegen over het gebruik van een mondspoeling die de productie van speeksel kan verhogen.

Er zijn verschillende manieren om aften te behandelen en te voorkomen. Zoals eerder beschreven, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van over-the-counter pijnstillers en je mond goed spoelen met water of een mondwater dat fluoride bevat. Als de aften erg pijnlijk zijn, kun je ook een aftenpleister gebruiken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat aften meestal verdwijnen vanzelf na een paar dagen. Als je aften langer dan een week hebt, of als je andere problemen met je mond hebt, raadpleeg dan je arts of tandarts voor advies en behandeling.