Snapfact
Image default
Eten en drinken

Op zoek naar duurzame frietbakjes? Wissel plastic in voor papier!

Wat is er nou meer Nederlands dan een overheerlijk frietje uit een frietbakje. Helaas zijn er tegenwoordig nog veel snackbars die hun frietje opdienen in een plastic bakje. Waarom zeggen we helaas? Nou, omdat de plastic bakjes vaak in de natuur terechtkomen waarbij ze schade toebrengen aan mens, dier en klimaat. Daarnaast is het productieproces van plastic erg milieuvervuilend. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg duurzame alternatieven, zoals frietbakjes van karton of suikerriet. In dit artikel gaan we dieper in op enkele veelgestelde vragen rondom dit onderwerp: waarom is plastic zo milieuvervuilend en waarom zijn de alternatieven wel duurzaam?

Wat maakt een plastic frietbakje milieuvervuilend? 

Er is tegenwoordig veel te doen over plastic disposables, en dat is niet geheel zonder reden. Ze zijn namelijk erg milieuvervuilend. Maar, waarom is dat zo? Wij hebben enkele van de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet.

  • Bij de productie van plastic worden veel fossiele brandstoffen verbruikt en ook zeer veel water.

  • Plastic wordt geproduceerd in arme landen waarbij de arbeiders vaak slechte arbeidsomstandigheden hebben.

  • Doordat plastic in verre oorden wordt gemaakt moet het hier naartoe getransporteerd worden, wat zorgt voor de nodige vervuiling.

  • De productie van plastic zorgt voor veel CO2-uitstoot.

  • Na het gebruik van plastic disposables komen deze vaak in de natuur terecht, waaronder in oceanen. Hier brengen ze veel schade toe aan mens, dier en klimaat.

  • Plastic frietbakjes zijn niet biologisch afbreekbaar.

Waarom zijn frietbakjes van karton of suikerriet wel duurzaam?

We hebben genoeg redenen gegeven waarom de frietbakjes van plastic milieuvervuilend zijn, maar waarom zijn de alternatieven dan wel duurzaam? De belangrijkste redenen vind je in de lijst hieronder.

  • De materiaalsoorten waarvan deze frietbakjes zijn gemaakt zijn wel 100% biologisch afbreekbaar. Mochten ze onverhoopt in de natuur terechtkomen, dan zullen ze daar niet altijd blijven zwerven.

  • Deze frietbakjes worden doorgaans niet geproduceerd in verre oorden, maar dichterbij huis. Hierdoor hoeven ze niet van ver getransporteerd te worden, wat als gevolg heeft dat ze minder CO2 uitstoten.

  • De frietbakjes worden onder betere arbeidsomstandigheden gemaakt. Bij de productie van deze frietbakjes wordt minder geleund op fossiele brandstoffen. Zo worden ze doorgaans gemaakt in fabrieken die energiezuinig zijn ingericht.

Welke duurzame frietbakjes zijn er eigenlijk?

Je hebt keuze uit diverse duurzame frietbakjes, zoals: frietbakjes gemaakt van suikerriet, karton, hout of vetwerend papier. De bakjes gemaakt van karton zijn doorgaans herkenbaar aan hun natuurlijke en bruine uitstraling. Ze zijn vaak voorzien van een coating van bio plastic die ervoor zorgt dat het bakje voedselveilig en vetvrij is. Ook zijn ze vochtbestendig, smaak- en geurneutraal. De kartonnen frietbakjes zijn hernieuwbaar en recyclebaar, wat ze zeer duurzaam maakt.

De frietbakjes gemaakt van suikerriet zijn ook volledig biologisch afbreekbaar, zijn zeer stevig en kunnen de warmte van het frietje zeer goed vasthouden. Oftewel, je klanten kunnen langer genieten van een lekker warm frietje. De bakjes worden gemaakt van het afvalmateriaal van de suikerplant. Na kristallisatie van het suiker blijft er pulp over, wat gebruikt wordt voor de productie van de frietbakjes. Veel duurzamer wordt het bijna niet!

 

https://takeaware.nl