Snapfact
Hobby en vrije tijd

Dekens voor het paard, de paardendeken kopen

Dekens voor het paard (de paardendeken)

 

 

 

Wanneer je een paard op stal hebt staan is het noodzakelijk om dekens voor je paard aan te schaffen. Welke heb je nodig in de periode’s; winter, herfts, lente en zomer? In deze blog lees je alles over de paarden dekens, welke soorten en maten er zijn en waar ze voor dienen. Om goedkope dekens te kopen kun je naar HappyHorseDeal gaan, hier vindt je wekelijks en maandelijks leuke acties op alle ruitersportartikelen!

 

Verschillende soorten paardendekens

De dekens die te koop zijn voor je paard:

  • Winterdeken
  • Zomerdeken
  • Regendeken
  • Zweetdeken
  • Vliegendeken
  • Exeemdeken
  • Staldeken
  • Uitrijdeken

Onder deze dekens heb je ook nog weer verschillende soorten en varianten.

 

De maten die paardendekens kennen kun je op deze manier berekenen:

Stokmaat                            Bovenlengte                     Onderlengte

Tot 100 cm                          75 cm                                    125 cm

101 – 110 cm                      85 cm                                    135 cm

111 – 120 cm                      95 cm                                    145 cm

121 – 130 cm                      105 cm                                 155 cm

131 – 140 cm                      115 cm                                 165 cm

141 – 151 cm                      125 cm                                 175 cm 

152 – 161 cm                      135 cm                                 185 cm

162 – 168 cm                      145 cm                                 195 cm

169 – 174 cm                      155 cm                                 205 cm

175 cm en groter                 165 cm                                 215 cm

 

Wanneer je paard dus een stokmaat van 167 cm heeft, heb je een deken nodig met de maat 195. Deze maten kunnen afwijken, het ligt er namelijk aan hoe groot je paard de voorhand heeft en hoe groot het paard gebouwd is.

 

De functie van een winterdeken

Een winterdeken draagt een paard wanneer het koud is buiten. Winterdekens zijn te verkrijgen in verschillende diktes, deze diktes gaan per gram. Een winterdeken is tussen de 200 en 700 gram te verkrijgen. Wanneer je besluit om je paard te scheren is het noodzakelijk een dikke deken voor je paard aan te schaffen zodat je paard het niet koud krijgt.

 

Functie van een zomerdeken

Een zomerdeken wordt gedragen in begin lente, en zomer. De zomerdeken is een dunne deken die je paard warm houdt maar niet zo dat het paard te warm wordt. Zomerdekens houden wanneer ze regenvast zijn water tegen en ze beschermen ook voor ongedierte en vliegen.

 

De regendeken

Een regendeken is een deken, dik of dun, die watervast is. Wanneer je paard deze deken draagt zal hij of zij niet nat worden in de regen. Een regendeken moet niet gewassen worden, dan zal de waterafstotende laag langzaam verdwijnen.

 

Zweetdeken

De zweetdeken wordt gebruikt als onderdeken in de winter of wanneer je met je paard gaat trainen. Wanneer je een intensieve les of training hebt gehad gaat je paard zweten, om te zorgen dat je paard eerder droog is en minder snel afkoelt (wat dan weer beter is voor het paard), kun je kiezen voor een zweetdeken. De zweetdeken is meestal gemaakt van fleece, dit houdt warmte vast maar laat zweet door.

 

De vliegendeken, houd de vliegen van je paard

Een vliegendeken is een deken die bedoeld is om vliegen van je paard te houden. Een vliegendeken is een deken die niet ‘dicht’ is. De vliegendeken heeft kleine gaten zodat in de warme maanden (wanneer er veel insecten zijn) de paarden het niet warm krijgen. Een vliegendeken kun je uitbreiden met eventueel een vliegennet. Deze zit bij het paard over de oren en ogen. Er zijn tegenwoordig veel producten te koop om vliegen en dazen tegen te gaan, zo is er bijvoorbeeld een dazenlijm die je op een emmer of bal kunt smeren, die deze dieren aantrekt. Voor dazenlijm kun je kijken op dazenvanger.nl

 

Exceemdeken

Een exceemdeken gebruik je wanneer je paard last heeft van exceem. Een exceemdeken zorgt ervoor dat het exceem niet verder kan verspreiden en langzaam verstikt. Hierdoor is het exceem eerder verholpen.

 

Functie van de staldeken

Een stadeken is te vergelijken met een zomer of zweetdeken. Deze deken wordt gebruikt in en om de stal.

 

De uitrijdeken

Een uitrijddeken is een deken die je je paard op doet wanneer je klaar bent, of net begint met een oefening of training. Deze zorgt ervoor dat wanneer het kouder is, je paard langzaam kunt opwarmen zonder dat het paard het koud krijgt (wanneer het paard geschoren is bijvoorbeeld).

 

Hoe doe je een paardendeken om? Kijk dan hieronder het filmpje!

 

https://123ruitersport.nl/paard/dekens.html