Snapfact
Image default
Hobby en vrije tijd

Dazen vangen in je tuin doe je met een dazenval

 

Met een goede dazenval zonder bijtende dazen genieten in uw tuin!

  

In de bovenstaande video ziet u hoe een dazenval werkt met dazenlijm van Sticky Trap  en een zwarte emmer

In de zomerperiode van de maanden mei tot en met oktober is het vaak heerlijk weer buiten. De mensen en dieren genieten dan volop van het weer en de natuur. Zo kun je heerlijk genieten bij het zwembad of op een terras, maar toch wordt dit zo nu en dan verstoort door bijtende insecten. Dit is namelijk het ontzettende gemeen bijtende beestje de daas. Die het veelal gemunt heeft op paarden, koeien en mensen. Mens en dier ervaren behoorlijk veel pijn van een dazenbeet en dit wil je natuurlijk voorkomen. De oplossing om dazen weg te houden is de enige echte dazenvanger, die ook wel dazenval genoemd wordt.

 

De werking van een  dazenvanger

Met een dazenvanger pak je de dazenplaag structureel aan en kun je het aantal dazen in je omgeving tot wel 95 % verminderen. De dazenbal trekt dazen aan, doordat deze zwart van kleur is en lichtjes beweegt door de wind. De zwarte kleur zorgt er voor dat de bal heel warm is, waardoor het net een echt dier is. Een daas kan namelijk alleen zien met haar infrarode ogen, waarmee zij alleen warmte kan waarnemen. Wanneer een daas dus opzoek is naar zijn prooi, vliegt zij er vrijwel direct op af. Terwijl ze bezig is met het onderzoeken van haar prooi dat in dit geval de dazenbal is , zal ze snel opmerken dat ze eigenlijk voor de gek wordt gehouden. Waarna ze dan teleurgesteld zal wegvliegen en omdat dazen slechte vliegers zijn kunnen ze alleen maar omhoog vliegen. Om de grote zwarte dazenbal zit een soort lampenkap, deze wordt de funnel genoemd. De funnel heeft als functie om de daas omhoog te lokken naar het opvangbakje dazenval, ook wel container genoemd. Deze zit namelijk aan de bovenkant van de dazenval bevestigd. Wanneer de daas het opvangbakje in is gevlogen, is er geen weg meer voor haar terug en is ze gevangen.

De verschillende dazenval onderdelen vind je hier: Dazenval onderdelen

De dazenval is te bevestigen in de grond met een bijgeleverde stalen constructie, die zeer makkelijk in elkaar te zetten is. Enkele andere pluspunten aan de dazenval is dat deze weerbestendig en omgevingsvriendelijk is. Daarnaast werkt de val 100 % zonder gifstoffen, elektriciteit of andere chemicaliën en pakt de dazenplaag structureel aan.

 

>>  Verschillende soorten dazenvallen  << 

Bekijk via bovenstaande link de verschillende soorten dazenvallen welke je kunt kopen voor het vangen van paardenvliegen.

 

Waar plaats je nou een dazenval?

Dazen worden vooral gezien in de buurt van paardenschuren en ander vee. Daarnaast zijn ze vooral aanwezig bij gras dat lang vochtig is. Vaak zijn weilanden waar de paarden of koeien staan bezaaid met een ontzettend groot aantal aan dazen. Dit is voor zowel dieren, als mensen geen prettig gevoel om daar rond te lopen. De dazen zijn namelijk constant opzoek naar bloed bij hun prooi. Het is daarom van groot belang dat de dazen gevangen worden voordat ze hun prooi bereiken. Om de dazenplaag echt goed aan te pakken wordt er geadviseerd om 1-3 vallen per 10.000 m2 te plaatsen.

Tijdens het warme weer ervaren veel dieren last van het vervelende beestje de daas. Daarom worden er veel dazenvallen geplaatst in paardenstallen, veestallen en weilanden. Ook de mens ervaart veel last van dazen, bijvoorbeeld bij het barbecueën, het zwemmen of tijdens het zonnen op het terras. Er worden vandaar ook vaak dazenvangers gespot bij golfbanen, in de tuin, bij het zwembad, in pretparken en aan waterrivieren of oevers.

 

Waarom het aanschaffen van een dazenval zo veel voordelen met zich meebrengt

Het is heel begrijpelijk waarom zoveel mensen een dazenvanger aanschaffen tijdens het mooie weer. Je moet je maar eens voorstellen dat je heerlijk aan het genieten bent van het zonnetje, maar dat dit steeds verstoord word door die bijtende en irriterende dazen. 

De dazenval vangt geheel zonder gifstoffen verantwoord deze bijtende insecten zonder belangrijke verstuivende insecten zoals bijen en vlinders te schaden.

Ik hoop dat u veel gehad heeft aan deze blog.

https://dazenvanger.nl/dazenval.html