Snapfact
Image default
Bedrijven

Je VOG aanvragen

Sommige functies in Nederland vragen verplicht om een VOG. VOG is een afkorting voor verklaring omtrent het gedrag. In deze verklaring staat dat je geen relevant verleden hebt met justitie en dus geen enkel gevaar vormt voor de functie die je gaat bekleden. Een VOG aanvragen kun je op veel verschillende manieren regelen. De meest gangbare manieren zijn een aanvraag online of een aanvraag via de gemeente. Je VOG aanvragen is helemaal niet lastig, maar je moet het wel zelf doen.

 

Waarom?

De VOG heb je nodig omdat dat dus in sommige functies wettelijk verplicht is. Dit komt in die functies omdat je dan vaak werkt met kwetsbare groepen of vertrouwde gegevens. Denk aan de zorg, de kinderopvang, de politie en justitie. Informeer altijd voordat je aan de slag gaat bij je nieuwe werkgever of je een VOG nodig hebt. Je kunt op die manier op tijd beginnen met een VOG aanvragen, zodat je geen spoedaanvraag hoeft te doen want dat is duurder.

 

Gemeente

Hoe werkt de aanvraag bij de gemeente? Bij de gemeente moet je langs bij het gemeenteloket. Ga je langs dan vraagt de gemeente alle benodigde gegevens, zodat zij jouw VOG aanvraag klaar kunnen zetten bij Justis. Dit is een organisatie die als enige in Nederland bevoegd is om de verklaring uit te geven. Voor een schriftelijke aanvraag betaal je €41,35 en je moet er zelf voor langs de gemeente. Let er wel op dat je in het bezit bent van een handtekening van je werkgever. Via de gemeente kun je namelijk geen VOG aanvragen voor jezelf zonder arbeids-, migratie-, of visum-gerelateerde zaken. Neem ook altijd een geldig identiteitsbewijs mee want zonder kan de gemeente je VOG aanvraag niet verwerken.

 

Online

Je kunt er ook voor kiezen om je VOG zelf online aan te vragen. Dit kun je doen door gebruik te maken van het aanvraagformulier. Je toekomstige werkgever moet dit formulier voor je aanvragen en jij moet deze vervolgens zelf online invullen. Je krijgt zelf je VOG thuis gestuurd en deze moet je zelf aan je werkgever geven. Je werkgever krijgt dus jouw VOG nooit als eerste in handen.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen