Snapfact
Bedrijven

Rieten daken

Het is zo luxe en geeft meteen uitstraling aan je huis: een mooie rieten kap. Een rieten dakbedekking was vroeger misschien iets dat je voornamelijk bij de huizen van de armeren zag, maar tegenwoordig is het juist een veelgevraagd optie voor de duurdere huizen en dus in het luxere segment.

Tegenwoordig zijn rieten daken dan ook gelukkig een stuk brandveiliger. Brandgevaarlijk was vroeger een serieus probleem met een rieten dak, maar tegenwoordig hoef je je daar gelukkig niet meer zo heel druk om te maken. Feitelijk loop je eigenlijk ook niet meer risico met een rieten dak dan met een andere constructie van bijvoorbeeld beton of dakpannen. In de loop der jaren is men steeds verder blijven ontwikkelingen en zijn er zo methoden ontstaan die ook een rieten dak helemaal veilig kunnen maken.

Zo worden de meeste rieten daken tegenwoordig niet alleen nog maar uit riet samengesteld. Vaker wordt er gekozen voor een combinatie van riet en dakpannen om de constructie te verstevigen. Het fijne hieraan is dat je de dakpannen ook niet ziet zitten onder het riet. Hierdoor heb je dan dus wel de authentieke uitstraling, maar ook de voordelen van de stevigere constructie die ontstaat met de dakpannen onder het riet.

Het riet zelf wordt behandeld met brandwerende en brandvertragende middelen. Hierdoor wordt het dak een stuk duurzamer en wordt het bovendien ook een stuk veiliger. Vroeger was brandgevaarlijk een serieus probleem bij rieten daken, maar tegenwoordig zijn ze wat dat betreft net zo veilig als elk ander dak van bijvoorbeeld beton of dakpannen. Bovendien gaat een rieten dak ook door die verbeteringen, net zolang mee als andere daken van bijvoorbeeld beton of dakpannen. De levensduur van een rieten dak is om die reden vaak toch minstens zo’n 40 jaar. Genoeg redenen dus om toch eens na te denken over een mooi rieten dak.

http://www.rietwerk.nl